przypomnij hasło    
UWAGA:
Bieżące wiadomości
Uczniowie na Targach Gastronomicznych
13-06-2018, 20:49:50 · Powiat opatowski · 0 komentarzy · 33 czytań · Drukuj
Uczniowie na Targach Gastronomicznych

Uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyli w Międzynarodowych Targach Żywności WARSAW FOOD EXPO 2018 w Nadarzynie koło Warszawy. To wydarzenie skierowane jest zarówno do profesjonalnych odbiorców, jak i wszystkich tych, którzy lubią gotować, ciągle szukają inspiracji kulinarnych i chcieli na żywo spotkać gwiazdy kuchni.
Podczas targów odbywały się warsztaty i szkolenia oraz prezentacja ofert produktowych przedsiębiorców z  kraju i zagranicy. Młodzież miała  także okazję porozmawiać z producentami i przedstawicielami branży gastronomicznej, którzy prezentowali żywność i napoje wysokiej jakości, produkty tradycyjne i regionalne, BIO żywność i potrawy serwowane w restauracjach, a także naczynia i urządzenia gastronomiczne.
Dużym zainteresowaniem wśród  naszych uczniów cieszyły się liczne warsztaty kulinarne i cukiernicze, w których brali udział, przeprowadzane przez znanych szefów kuchni i cukierników: Roberta Sowę, Kevina Aistona, Jerzego Sobieniaka, Pascala Brodnickiego, Agnieszkę Mielczarek i wielu innych.
Uczniowie opatowskiej "żywieniówki" wzięli udział we wspólnym gotowaniu z Robertem Sową -  kreatorem menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce.  Podczas pokazu pod okiem mistrza przyrządzono pieczonego dorsza z salsą z papryki i kolendry oraz wieprzowe policzki w sosie hiszpańskim. Wrażenia degustacyjne pozostaną niezapomniane i  będą doskonałą inspiracją do ćwiczeń w szkolnej pracowni gastronomicznej.
Naszych uczniów nie zabrakło również na prelekcjach i warsztatach, m.in.: "Zdrowo jemy zdrowo rośniemy", "ABC zdrowego żywienia" oraz "Żywność przyszłości", prowadzonych przez ekspertów ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Najsmaczniejszymi atrakcjami WARSAW FOOD EXPO były degustacje żywności i napojów z całej Polski i świata. Można było zasmakować krajowej żywności tradycyjnej i potraw lokalnych kuchni regionalnych przygotowanych m.in. przez Koła Gospodyń Wiejskich, a także potraw z produktów ekologicznych, dań ze ślimaków i owoców morza, przeróżnych wędlin oraz aromatycznej kawy. 
Kolejną smaczną atrakcją był grill umieszczony na terenie zewnętrznym w strefie Food Trucków, zorganizowany przez Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.
Na targach była też okazja, by zapoznać się z ofertą jednej z najlepszych uczelni rolniczych w Polsce - Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Miłą niespodzianką dla "żywieniówki" było zaproszenie na wizytę studyjną oraz wykłady i warsztaty prowadzone przez profesjonalną kadrę uczelni.
Dzięki nietypowej lekcji zawodowej uczniowie poznali najnowsze informacje, jeśli chodzi o żywienie. Udział w wycieczce był także  szansą poznania mistrzów sztuki kulinarnej.
- Zależy nam na tym, żeby nasi uczniowie uczyli się od najlepszych, dlatego też stwarzamy im możliwość kontaktu z profesjonalistami  branży gastronomicznej. Nasza młodzież miała już możliwość uczestniczyć w szkoleniach i warsztatach prowadzonych przez kulinarne sławy, m.in.: pana  Roberta Sowę, Jerzego Nogala, Stanisława Lenarta, Grzegorza Rzeszotarskiego - podkreśla Magdalena Gdowska - Dyrektor Zespołu  Szkół nr 1 w Opatowie.
(GÓR)

Komentarze
Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony

Zaloguj się, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?
Dołącz do nas na Facebooku
Popularne wiadomości
Policja wyjaśnia - Zmarli n...
Feralny wieczór - Kobieta w...
Samobójstwo w tirze
Śmiertelne pobicie
Markowska zagrała na weselu...
Mężczyzna zmarł - Śledztwo ...
Konkurs Miss "Wiadomości Św...
Płatos przejmie akcje KSZO?
Wygraj Pizzę z dostawą do d...
Justyna Jedlikowska i Edmun...
Pogoda
Pod Patronatem Wiadomości



Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2018 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.